HTML

Seggszáj

Jellemfejlődések kormányváltás után. Fehér ember nem felejt. Kontakt: seggszaj@gmail.com

Friss topikok

Linkblog

2010.04.29. 01:13 Történelmi Emlékezet

Seggszáj II. - Független jegybank

Címkék: orbán fidesz simor

"Az új jegybanktörvény alkotmánybírósági megsemmisítését kérő Varga Mihály lapunknak hangsúlyozta: a kormány „a kákán is csomót keresve” minden alkalmat megragad a jegybank elleni támadásokra, márpedig a kabinet és a jegybank közötti rossz kapcsolat milliárdokban mérhető károkat okoz a magyar gazdaságnak." Magyar Nemzet, 2005 február 5.

"Varga Mihály, az Országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottságának elnöke rámutatott, a jegybanktörvény módosításának és a legfőbb döntéshozó testület kinevezésének megváltoztatása egyértelműen arra utal, hogy a Gyurcsány-kormány be akar avatkozni a jegybank függetlenségébe, és befolyást kíván gyakorolni a monetáris politikára." Magyar Nemzet, 2004 december 14.

"Gyurcsány azt is képtelen megérteni, hogy a demokráciában az állam független – független! – intézményrendszert működtet, amelynek működésébe a kormány nem avatkozhat be. Az olyan intézmények, mint a bíróságok, a PSZÁF, a jegybank vagy az Alkotmánybíróság, éppen annyira függetlenek a kormánytól, amennyire maga az állam független tőle. A miniszterelnök ezt képtelen átérezni. Viselkedése mutatja: úgy véli, az állam ő maga. S talán sosem fogja megérteni, hogy az állam mi vagyunk, hétköznapi emberek. Az a folytonos igyezekezet, ahogy a balliberális kormány az állami intézményeket a saját szája íze szerint átszervezi, a saját embereit odanyomja, és az ennek ellenálló köztisztviselőket eltávolítja, államellenes tevékenység." Balavány Görgy, Magyar Nemzet, 2005 február 17.

„A parlamentnek joga van megváltoztatni a PSZÁF-re és a Nemzeti Bankra vonatkozó szabályokat” – felelte Orbán újságírói kérdésre. A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy lehetséges-e hatékonyabbá tenni a pénzügyi szervezetek felügyeletét, „indokolt új szempontokat felvetni”. Az MNB-ről csak annyit mondott, hogy „büszkék szeretnénk lenni arra az intézményre és a vezetőire is, nem az offshore-lovagok helye az”. Index, 2010 április 26.

 


1 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://seggszaj.blog.hu/api/trackback/id/tr881960892

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem offshore-lovagnak való vidék 2010.04.29. 10:49:07

Simor elmozdításának helyességét csak az fogja igazolni, ha az új kormány a saját kinevezéseinél is ugyanazt a mércét alkalmazza. (Fotó: Reuters) "Nem offshore-lovagok szálláshelye" - utalt hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján Or...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Walter Melone (törölt) 2010.04.29. 07:28:24

Tetszik.
Jó válogatás.
A következő évek szinte minden kormányzati akciójára lesz ilyen lehetőség.... :-)
süti beállítások módosítása